Haber

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Yanık, deprem bölgesindeki çalışmaları değerlendirdi.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, “Şu anda deprem bölgelerinde 69, sınır kapılarında 16 olmak üzere 85 depomuzla vatandaşlarımıza hizmet vermeye devam ediyoruz. Bunu takiben ayni yardımların vatandaşlarımıza ulaştırılması aşamasına geçiyoruz.” Bunları depoladıktan sonra vatandaşlar geliyor. Bunun için hızla sosyal marketleri hayata geçirdik. Bugün itibariyle deprem bölgesinde 205 sosyal market hizmet veriyor.” söz konusu.

Yanıklar, Kahramanmaraş programı kapsamında ilk olarak Elbistan Pınarbaşı Barınma Bölgesi’ni ziyaret etti. Vatandaşlara geçmiş olsun dileklerini ileten ve sorunlarını dinleyen Yanıklar, ardından depremzedelere ücretsiz hizmet veren Mükremin Halil Lisesi’nde oluşturulan sosyal marketi ziyaret etti.

Yanan, ardından Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü’nün Kahramanmaraş’taki Ana Deposunda düzenlediği basın toplantısında, depremlerin ardından hızla İçişleri Bakanlığı’na bağlı misafirhanelerden çocukları, engellileri, yaşlıları ve kadınları çıkardıklarını ifade etti. İnanç bölgelerine Aile ve Sosyal Hizmetler.

Bugüne kadar 1 milyondan fazla vatandaşa psikososyal destek hizmeti verildi.

Bakanlık olarak psikososyal destek çalışmalarında ‘sıfır dakikada’ sahada olmayı asıl hedef olarak belirlediklerini belirten Yanık, şunları kaydetti:

“Aslında birçok arkadaşımız deprem mağduru olmasına rağmen sıfır dakikada sahaya çıktık. Deprem bölgesi dışındaki diğer illerden arkadaşlarımızı hemen bölgeye gönderdik ve psikososyal destek çalışmalarımıza başladık. 10 ilimizin tamamında aynı anda.Bugüne kadar 1 milyondan fazla vatandaşımıza psikososyal destek hizmeti verdik ve verdik.Devam ediyoruz.”

Burns, psikososyal destek çalışmalarını paydaş bakanlık ve kuruluşlarla 2 yıl daha sürdürmek için planlama çalışmalarına başladıklarını belirtti.

“Bugün itibariyle 205 sosyal marketimiz deprem bölgesinde hizmet veriyor”

Yanık, depremin ardından şu bilgileri paylaştı:

“Deprem bölgelerimizde bulunan geniş bağış depolarımız ve yurt dışından gelen bağışlar için sınır bölgelerimizde kurduğumuz bağış depolarımız ile gerekli depolama çalışmalarını hızlı bir şekilde gerçekleştirdik. Yurt içinde 69’u olmak üzere 85 depomuzla vatandaşlarımıza hizmet vermeye devam ediyoruz. deprem bölgesi ve sınır kapılarında 16. Ondan sonra da birebir bağışlarla vatandaşlarımıza hizmet vermeye devam ediyoruz.”Depoladıktan sonra vatandaşlarımıza ulaştırma aşamasına geliyoruz. Bunun için sosyal marketleri hızla hayata geçirdik. Bugün itibariyle 205 sosyal market deprem bölgesinde hizmet veriyor.”

Engelli, yaşlı ve kırsal kesimde yaşayan vatandaşlar için 5 adet seyyar sosyal market ile depremzedelere hizmet verdiklerini kaydeden Yanık, hafta başına kadar portatif tır sayısını 10’a çıkarmayı planladıklarını vurguladı.

Afet bölgesinde çadır ve konteyner kentlerde yaşayan vatandaşlara yönelik psikososyal destek çalışmalarının devam ettiğini anlatan Yanık, deprem öncesi dönemde olduğu gibi ev odaklı hizmet modeline dönmeyi planladıklarını söyledi.

“İnsanlar gerektiğinde ‘ben buradayım’ diyor”

Türkiye’nin zor bir dönemden geçtiğinin altını çizen Yanık, şunları kaydetti:

“Pek çok sıkıntıyı büyük bir onurla atlatan milletimiz, inşallah bu süreci de yine birlikte, omuz omuza, birbirimize destek olarak atlatacağız. Tek bir eser bile bu milletin ne kadar büyük bir dayanışma örneği gösterdiğini bizlere göstermektedir. ihtiyaç anında nasıl da bir şefkat yağmuruna dönüşmüştür.” 1 Ocak’tan 6 Şubat’a kadar bakanlığımıza koruyucu ailelerden 660 başvuru olurken, 6 Şubat’tan 28 Şubat’a kadar 347 binden fazla koruma aile başvurusu geldi. ‘Ben buradayım’ diyor.

Bakan Yanık, Afet ve Acil Durum Topluma Yardım Ekiplerinden (ASİA) 4 bin 808 çalışanın 750 araçla birebir yardım bağışları düzenlemeye devam ettiğini vurguladı.

120 işaret dili tercümanı deprem bölgesinde çalışıyor

Deprem bölgesinde Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı kurumlardan hizmet alan 533 yaşlı ve 1133 engelli vatandaş ile kaldıkları süre boyunca kurumsal bakıma muhtaç olduğu tespit edilen 213 yaşlı ve 722 engelli vatandaşı almaya başladıklarını kaydeden Psikososyal destek çalışmalarını anlatan Yanık, şunları söyledi:

“Çadır kentlerde her gün yaptığımız sosyal incelemelerde 80 engelli vatandaşımızın profesyonel bakıma yani sağlık ve rehabilitasyon desteğine ihtiyacı olduğunu tespit ettik. Onları tekrar kurumlarımıza yerleştirdik. engelli sivil toplum kuruluşları ile engelli vatandaşlarımıza hizmet sunmak için “Danışma Hattı üzerinden iletişimimizi sürdürdük. İşitme engelli depremzedelerin kendilerini ifade edebilmeleri ve ihtiyaçlarını ortaya koyabilmeleri için 120 işaret dili tercümanımız sahada çalışmalarını sürdürüyor.”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kimsenin geride kalmaması gerektiğini vurguladığını hatırlatan Yanık, “Engelli, yaşlı, vatandaşımızın kimseyi geride bırakmama mottosuyla deprem bölgelerinde her türlü sosyal hizmet modellemesini ve ihtiyaç analizini uyguluyoruz. , çocuk, ihtiyaç sahibi, kadın, her ne şekilde olursa olsun geride kaldık. Bunu yaparak çalışmalarımıza devam ettik ve bundan sonra da devam edeceğiz. Emeği geçen tüm dostlarıma teşekkür ediyorum.” terimleri kullandı.

Açıklamanın ardından Bakan Yanık, Karacasu’daki konteyner kenti ziyaret etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu