Haber

Başkan Yardımcısı Yılmaz: Deprem bölgesinin yeniden inşası için çalışmalar 2024’te tamamlanacak

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 6 Şubat depreminin birinci yıl dönümünde yazılı açıklama yaptı. Yılmaz, “Deprem bölgesinin yeniden canlandırılması için çalışmaların büyük çoğunluğunu 2024 yılında tamamlamayı hedefliyoruz.”

Başkan Yardımcısı Yılmaz, Kahramanmaraş merkezli deprem felaketinin birinci yıl dönümünde sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “6 Şubat’ta meydana gelen depremin yıl dönümünde kaybettiğimiz canlarımıza bir kez daha başsağlığı diliyoruz. Geçtiğimiz yıl 11 ilimizi ve 14 milyon vatandaşımızı doğrudan etkileyen, ‘yüzyılın felaketi’ olarak nitelendirilen olay. “Onları anıyor, yakınlarına ve milletimize başsağlığı diliyorum. Depremin ilk anından itibaren devletimiz tüm imkanlarıyla derhal harekete geçmiş, milletimiz depremzedelerimizin yardımı için bir araya gelmiştir.”

‘1 TRİLYON LİRAYI AŞAN KAYNAK AYIRDIK’

Depremin ilk günlerinde acil müdahaleler tamamlanır tamamlanmaz afetin yaralarının kalıcı olarak sarılması için tüm imkanların seferber edildiğini belirten Yılmaz, “Bu kapsamda inşaat başlıkları altında yoğun bir çalışma yürütüldü. kalıcı konutların inşası, altyapıların rehabilitasyonu, sosyal ve ekonomik hayatın canlandırılması. Temmuz ayında Gazi Meclisimizde kabul edildi. Ek bütçeyle deprem bölgesine 762 milyar lira kaynak ayırdık. 2024 yılında 1 milyar liranın üzerinde kaynak ayırdık. ‘Türkiye Yüzyılı’nda deprem yaralarının sarılması ve daha dayanıklı şehirlerin inşası için yalnızca merkezi yönetim bütçemizden trilyon Türk lirası kaynak ayırıyoruz. Büyük kısmını 2024 yılında tamamlamayı hedefliyoruz” dedi.

‘DAYANIKLI ŞEHİRLER İÇİN ÇALIŞACAĞIZ’

Yılmaz, deprem bölgesinin yeniden canlandırılması için yaraları sararken, Türkiye genelinde riskleri azaltacak yatırımlar yapıldığını kaydetti ve şöyle devam etti:

“2023 yılında ülke genelinde kentsel dönüşümü hızlandırmak ve dayanıklı şehirler inşa etmek için yeni yasal düzenlemeler yaptık. Bu kapsamda Türkiye’nin bina stoğunu yenilemek amacıyla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımıza bağlı bağımsız bir ‘Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü’ kuruldu. İlk olarak Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından duyuruldu. Bu hafta sonu etabı teslim edilen yaklaşık 46 bin konut ve köy evini bu ay sonuna kadar hak sahiplerine teslim edeceğiz. önümüzdeki aylarda evleri ve köy evlerini adım adım gerçek sahipleriyle buluşturmaktır. Küresel ekonomide yaşanan zorlu zorluklar ve bölgemizde jeopolitik gerginliklerin olduğu bir dönemde, güçlü liderlik, Siyasi güven ve istikrarla ülkemiz, bu ağır yükü başarıyla kaldırabiliyor.Yapılan yatırımlarla deprem bölgesi geleceğe çok daha güvenle ve daha az riskle hazırlanıyor. Nasıl ki devlet ve millet olarak depremin hemen ardından yüzyılın dayanışmasını ortaya koyduysak, ‘Türkiye Yüzyılı’nın dayanıklı kentleri için de birlik ve beraberlik içinde yorulmadan çalışacağız. “Güzel ülkemizi her türlü afet ve musibetlerden korumasını Cenab-ı Allah’tan niyaz ediyorum.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu