Sağlık

Cerrahpaşa Tıp Fahri Yardımcısı Prof. Dr. Tunçbay’dan ‘Deprem’ Açıklaması

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Nöroloji Kürsüsü Onursal Yardımcısı 91 yaşındaki Prof.

Cerrahpaşa Yerinde Dönüştürülmeli

Bilim ve Sağlık Haber Ajansı’na (BSHA) röportaj veren Prof. bilimsel veriler çerçevesinde yaşam planı, yaşam alanları.” Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nin deprem riski nedeniyle boşaltıldığını duyunca çok üzüldüğünü belirten Prof. Bilime dayalı, deprem yönetmeliğine uygun bina projeleri ile kendi kampüsüne kavuşsun.”

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nin duayen isimlerinden Tunçbay, 90 yıllık hikayesini BSHA ile paylaştı.

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nin duayen isimlerinden Nöroloji Profesörü Dr. Tipe Tunçbay, 90 yılı aşkın yaşam öyküsünü Bilim Sıhhat Haber Ajansı’na (BSHA) paylaştı. Türk Kas Hastalıkları Derneği İzmir Şube Başkanı olarak görevini yürüten Prof. depremle baş etme yolları, depreme karşı savunmasız olduğu için boşaltılan İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi yerleşkesi ve daha birçok konu. Tunçbay’ın önündeki İzmir Afet Planı kitapçığı hemen dikkatimizi çekti. Ayrıca Profesör Tunçbay’ın 2021 yılında yayınlanan ‘Bilimden Asla Vazgeçme’ kitabının adı da son zamanlarda en çok ihtiyaç duyduğumuz ve duyduğumuz cümlelerin tam ortasında yer alıyor.

“Cumhuriyetin 100. Yılında Helal Talep Etmek Bilimden Uzak Olmak Demektir”

91 yaşındaki Nöroloji Profesörü Tunçbay, birçok başarıya imza attığı hayatında her zaman bilimi temel aldığını ve insanlara bilimin her zaman takip edilmesi gerektiğini söylediğini söyledi. Tunçbay, Kahramanmaraş’taki depremlerle Türkiye’nin uğradığı kayıplardan dolayı çok üzüldüğünü belirterek, “Depremlerde bina yıkımlarının önüne ancak bilimle geçilebilir. Bu durum karşısında Cumhuriyetin 100. yılına yaklaşırken buna kader planı deyip helallik istemek bir sonuç getirmezken bilimin ışığında yürümek her zaman doğru yoldur.

“Bilimden Asla Vazgeçmeyelim”

2021 yılında raflardaki yerini alan ‘Bilimden Asla Vazgeçme’ kitabıyla ilgili sorularımızı yanıtlayan Prof. Cinse Tunçbay, “Kitabımın adı bugünlerde yeni bir anlam kazandı. Bu kitap, derneğimizde çalışmak isteyen birçok arkadaşımdan oluşan bir grup olarak yıllarca süren çalışmalar sonucunda edinilen bilgilerden oluşturulmuştur. Derneğimize kayıtlı engelli hastalarımız ve ailelerinden alınan bilgiler ışığında kas hastalıkları konusunda farkındalık yaratılması amaçlanmaktadır. Bu kitapta, sosyal, duygusal, kültürel, bilimsel ve biraz da politik yönleri olan ‘engelliler, akraba evlilikleri ve engelli çocuklar’ konusunu bütünlüğünü kaybetmeden detaylı bir şekilde inceledim. Kalıtsal hastalıklara ve nedenlerine dikkat çekmek istedim. Son olarak şunu söylemek isterim. Kader denilen senin için çizilen yol değil, çizdiğin yoldur. Muhafazakarlıkta en sakıncalı durum, yeniliğe kapalı olan muhafazakarlıktır.

“Cerrahpaşa Yıkılmasın, Cerrahpaşa Okul”

1946 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun olan Nörolog Prof. Cinse Tunçbay, Türkiye’nin en büyük ve en kalabalık metropolü olan İstanbul’da deprem riski taşıyan hastanelerin kapatılmasına ilişkin de açıklamalarda bulundu. prof. Dr. Ancak daha önce önlem alınabilirdi. Cerrahpaşa şu an boşaltıldı ama burada gerekli zemin etütleri yapılmalı ve önce yerinde dönüşüm planlanmalı. Cerrahpaşa bir okuldur, bir tarihtir, bir kültürdür. Orada başka bir şey yapılmasını asla istemezdik. Bilimin ışığında yapılacak binalarla Cerrahpaşalılar eski yerlerine döndürülmeli” dedi.

Prof. Dr. ÇİDE TUNÇBAY KİMDİR?

1932 Çeşme İzmir’de doğdu. 1956 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. Akabinde 2 yıl Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Nöroloji Kürsüsü’nde Fahri Asistanlık yaptı. 1958’de Chicago Illinois’de Ravenswood Hastanesi’nde Dönüşümlü Stajyer olarak, 1959-1960’da ABD’de Mount Sinai Hastanesi ve North Western Üniversitesi’nde Nöropsikiyatri Asistanı olarak çalıştı. 1963-1965 yıllarında üniversitede burslu olarak kas histokimyası ve elektrofizyolojisi üzerine çalışmalar yaptı. 1963’te “Siyatik Nörevtomi Sonrası Primer ve Sekonder Anastomoz Sonrası Kedinin Lumbamotonöronunda Motor Endplates Esteraces Of The Motor Endplates On The Lubamotoneuron Histochemistry Of Histochemistry Of The Motor Endplates” adlı çalışmasıyla Amerikan Nöroloji Akademisi’nin 13. S. Weir Mitchell Ödülü’nü kazandı. Bu ödülü alan ilk ‘kadın’ ve ilk ‘yabancı’ bilim insanı oldu. 1963-1965 yılları arasında üniversitede ‘fellow’ olarak çalışmaya devam etti. Eczacıbaşı tarafından 1964 yılında Amerikan Nöroloji Kongresi’nde sunulan ‘The Effect Of Cortisone On The Myoneural Junction’ ve 1965’te Viyana’da düzenlenen Uluslararası Nöroloji Kongresi’nde sunulan ‘A Study Of Fibriallary Activity in Dervated Skeletal Muscle’ araştırmaları ile 1966’da Bilimsel Araştırma Ödülü. 1970 yılında Doçent, 1976 yılında aynı kürsüde profesör oldu ve 1980 yılından sonra Türkiye’ye dönerek Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Kürsüsü, Dekan Yardımcılığı ve Rektör Yardımcılığı görevlerinde bulundu. 1981-1983 ortalarında Kurucu Meclis üyeliğine atandı. 1986-1991 Nöroloji Anabilim Dalı Başkanı, 1989-1993 Eczacıbaşı Bilim Ödülü İdari Konsey Üyesi. 1995 yılında Myasthenia Gravis’te Buz Testi, küme olarak TÜBİTAK Teşvik Ödülü’nü kazandı. Eşi Beyin ve Sinir Cerrahı Prof. Dr. Fazilet Tunçbay’ı 2020 yılında kaybetti. İki çocuğu var. (BSHA-Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu