Ekonomi

Çin’de 2023’te yüzde 5 büyüme hedefi

Çin’in başkenti Pekin’de başlayan Ulusal Halk Kongresi’nin yıllık toplantısında ülkenin 2023 büyüme hedefi yüzde 5 olarak açıklandı.

Çin’de yıllık parlamento toplantıları başkent Pekin’in merkezindeki Büyük Halk Salonu’nda başladı. Çin Başbakanı Li Keqiang, Ulusal Halk Kongresi toplantısının açılışında hükümetin çalışma raporunu sundu. Başbakan Li, 13 Mart’ta sona erecek toplantıda dünyanın ikinci büyük ekonomisinin önümüzdeki 5 yılına ilişkin kararların alınacağını, devlet kurumlarında düzenlemelerin yapılacağını ve atamaların kararlaştırılacağını söyledi.

Çin Devlet Lideri Xi Jinping de dahil olmak üzere ülke genelinden yaklaşık 3.000 delege toplantılara katılıyor.

Büyüme hedefi açıklandı

Başbakan Li, ağırlıklı olarak son 5 yıldaki duruma yer verdiği çalışma raporunda önümüzdeki döneme ilişkin mesajlar verdi. Çin’in ekonomik ve sosyal gelişmeleri hakkında bilgiler paylaşan Li, 2023 büyüme hedefinin yüzde 5 civarında belirlendiğini açıkladı. Çin ekonomisinin 2022’de yüzde 5,5’lik beklentinin çok gerisinde yüzde 3 büyüdüğünü vurgulayan Li, ekonomik istikrarın ön planda tutulması gerektiğini söyledi. Başbakan Li, bu yıl şehirlerde 12 milyon yeni istihdam yaratılmasının ve işsizliğin yüzde 5,5 civarında tutulmasının hedeflendiğini kaydetti. Li ayrıca Çin hükümetinin 2023 yılında enflasyon oranını yüzde 3 civarında tutmayı hedeflediğini söyledi. Dış belirsizliklerin endişe verici olduğuna işaret eden Başbakan Li, özel yatırımların zayıf olduğunu ve emlak piyasasındaki küçük ölçekli finans kuruluşlarında risklerin yüksek olduğunu söyledi. hala mevcut.

Yabancı yatırıma öncelik verilecek

Başbakan Li, Çin’in bilim ve teknolojide kendi kendine yeterlilik arayışında olduğunu ve çip geliştirme ve diğer kilit sektörlere yönelik finansman desteğinin yaklaşık yüzde 50 artarak 1.9 milyar dolara çıkacağını söyledi. Kritik teknolojilerde ilerleme kaydedilmesinde devletin daha büyük rol oynaması gerektiğine işaret eden Li, inovasyonu ilerletme gücünün şirketler olması gerektiğini vurguladı. Çin’in yabancı yatırımı çekme çabalarını yoğunlaştıracağını kaydeden Başbakan Li, yabancı firmaların pazara girişini artırmak ve yerli firmalarla eşit muamele görmelerini sağlamak için çalışacaklarını kaydetti.

Covid-19 salgınında zafer

Başbakan Li, Çin’in Kovid-19 salgınına karşı zafer kazandığını açıkladı. Covid-19 salgınının Çin’e 3 güçlü yıl verdiğine işaret eden Li, salgınla mücadelenin bilimsel temelli ve hedef odaklı olması gerektiğini, bu kapsamda yeni ilaç ve aşıların geliştirilmesi gerektiğini söyledi. Ulusal Halk Kongresi toplantısında ön sıralarda oturan üst düzey yetkililer dışında delegelerin neredeyse tamamının maske takması dikkat çekti.

Savunma bütçesinde artış

Başbakan Li, Çin’in 2023’teki savunma harcamalarının yüzde 7,2 artarak 1,55 trilyon yuan’a (224 milyar dolar) yükseleceğini açıkladı. Çin’in son 5 yılda milli savunma ve ordu alanlarında büyük başarılara ve değişimlere imza attığına dikkat çekilen çalışma raporunda, “Silahlı kuvvetlerimizin askeri operasyonlar yürütmesi, muharebe gücünü güçlendirmesi ve askeri becerilerini geliştirmesi gerekiyor. Çin Halk Kurtuluş Ordusu’nun 2027 yılı için 100. yıl dönümü hedeflerine’ yer verildi.

Çin’in askeri harcamalarının savunma amaçlı olduğunu ifade eden Li, ordunun askeri eğitim ve kapsamlı hazırlıklarını yoğunlaştırması ve muharebe koşullarında eğitime ağırlık vermesi gerektiğini kaydetti.

Tayvan’ın bağımsızlığına tepki

Çin’in son yıllarda dış müdahalelere kararlı bir şekilde direndiğine işaret eden Li, “Tek Çin” ilkesine bağlı kalınarak Tayvan’ın bağımsızlığı yolunda sağlam adımlar atılacağını ve birleşmenin ilerletileceğini vurguladı.

Çin’de başbakan değişikliği

Li, toplantıda başbakanlıktan istifa edecek. Yeni başbakanın, Çin Devlet Başkanı Xi’ye yakın olduğu bilinen Çin Komünist Partisi (ÇKP) Şanghay Sekreteri Li Qiang olması bekleniyor. Xi, üçüncü dönemine geçen yıl Ekim ayında ÇKP Ulusal Kongresi’nde Genel Sekreter olarak başladı. Partinin en yüksek karar alma organı olan Siyasi Büro Daimi Komitesi (Politbüro), tamamen Xi’ye yakın kişilerden oluşuyordu. Xi’nin yıllık parlamento toplantısında Çin Devlet Başkanı olarak üçüncü dönemine seçilmesi bekleniyor. Xi, ülkenin kurucu lideri Mao Zedong’un ardından cumhurbaşkanlığını iki dönemden fazla elinde tutan ilk kişi olacak. – PEKİN

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu