Ekonomi

Koç Holding’ten 24,9 milyar dolar gelir, 1,6 milyar dolar yatırım

Şirketten yapılan açıklamaya göre Koç Holding, 2023 yılının ilk yarısına ilişkin finansal sonuçlarını açıkladı. Konsolide bazda 24,9 milyar dolar gelir elde eden Holding, birebir 1,6 milyar dolarlık kombine yatırım gerçekleştirdi. bir temel. Böylece şirketin son 5 yılda yaptığı yatırımlar 10 milyar dolara ulaştı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Çakıroğlu, küresel belirsizlikler ve güçlü piyasa koşullarına rağmen uzun vadeli değer yaratma hedefleri doğrultusunda yılın ilk yarısını başarılı bir performansla kapattıklarını belirterek, “Güçlü likiditemiz ve bilançomuz, dayanıklı ve çeşitlendirilmiş portföy yapımız, çağdaş yetkinliklerle donatılmış insan kaynağımız, çevik yönetim anlayışımız ve en önemlisi ülkemizin geleceğine olan inancımızla yatırımlarımıza kararlılıkla devam ediyoruz.”terimleri kullandı.

Koç Holding’in son dönemde dinamik portföy yönetimi çerçevesinde gerçekleştirdiği başarılı süreçlere dikkat çeken Çakıroğlu, şunları söyledi:

“Hızlandırılmış talep toplama süreci sonucunda, Koç Holding’e ait Yapı Kredi sermayesinin yüzde 6,8’ine tekabül eden Yapı Kredi hisselerini borsa dışında uluslararası kurumsal yatırımcılara 200 bin TL’ye başarıyla sattık. yaklaşık 6,8 milyar TL’yi (yaklaşık 250 milyon dolar) tamamladık.

Son yıllardaki en yüksek dengeye sahip başarılı süreç, ülkemize, camiamıza ve bankamıza duyulan güvenin bir göstergesidir. Yapı Kredi’deki ana hissedarımız Koç Grubu olarak bankacılık şubesi Yapı Kredi’ye ve ülkemizin potansiyeline olan inancımızla yüzde 61,17’lik pay payımızla yoluna devam edecektir.

Öte yandan Tat Besin hisselerinin satışı da dahil olmak üzere stratejik alternatifleri değerlendirmek üzere bir çalışma başlattık ve bu konuda mali müşavirlik almak üzere görevlendirildik. Daha da güçlenen likiditemizle önümüzdeki dönemde de tüm paydaşlarımız için uzun vadeli değer yaratmaya yönelik çalışmalarımıza devam edeceğiz.

Avrupa’nın en çok satan ticari aracı Transit ailesinin, 1 tonluk araç segmentinde müşterilerine verimliliği artıracak yenilikçi ve yeni çözümler sunmak üzere sıfırdan tasarladığı Custom modeli, ilklerle seriden çıkmaya hazırlanıyor. Ford Otosan Yeniköy fabrikasında dizel ve ardından tam elektrikli versiyonlar. Ford’un tamamen elektrikli ikinci ticari modeli olan E-Transit Custom, Ford’un elektrikli dönüşümünde stratejik bir değere sahip. Ford Otosan tarafından Nisan ayında tanıtılan ve müşteri odaklı bir yaklaşımla geliştirilen Transit Courier’in içten yanmalı ve elektrikli versiyonları sırasıyla Ford Otosan Craiova fabrikasında üretime girecek.

“İhracatımız, ülkemizin toplam ihracatının yaklaşık yüzde 7’sini oluşturuyor”

Çakıroğlu, özellikle Türkiye ekonomisine kattıkları değer açısından ihracat performanslarını önemsediklerini kaydetti.

Çakıroğlu, Koç Topluluğu olarak ihracatının Türkiye’nin toplam ihracatının yaklaşık yüzde 7’sini oluşturduğuna işaret ederek, şöyle konuştu: “Bunun bir yansıması olarak Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin yaptığı araştırmada Türkiye’nin ilk 1000 ihracatçısı arasında mal ihraç eden ilk 10 firmadan 4’ünün grup şirketlerimiz olmasının gururunu yaşıyoruz. Araştırmaya göre ihracat şampiyonu Ford Otosan, Tüpraş ikinci, Arçelik yedinci ve Tofaş dokuzuncu sırada yer alıyor.”açıklama yaptı

Levent Çakıroğlu, Koç Holding’in Kahramanmaraş’ta yaşanan depremlerin ardından ilk günden bu yana bölgedeki kapsamlı çalışmalarını sürdürdüğünü belirtti.

Çakıroğlu, Grup şirketleriyle AFAD ile uyum içinde Adıyaman, Hatay, İskenderun, Kahramanmaraş ve Malatya’da kurulan, 5 bin konteynerden oluşan, yaklaşık 20 bin kişinin yaşayacağı Umut Şehirleri’nde hayatın başladığını ifade etti. sosyal yaşam alanlarıdır. “Umut Kentleri’ni sadece barınma değil, yaşamla yeniden bağlantı kurma alanları olarak modelledik. Konutun yanı sıra eğitim, istihdam, spor, sosyal hayata katılım gibi hizmet konularını da ön planda tuttuğumuz Umut Kentleri, yerel ve uluslararası kurum ve sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte örnek model olma hedefiyle hayata geçirilen 115 bini aşkın çalışma arkadaşımız, topluluk şirketlerimiz ve proje paydaşlarımızla birlikte depremzedelerin yanında olmaya devam edeceğiz. Umut Kentlerinde yaşam devam ediyor.”değerlendirmesini yaptı.

“Grup şirketlerimizin yenilenebilir enerji projelerine yönelik faaliyetleri hız kazandı”

Çakıroğlu, Koç Holding’in çevre, sosyal ve kurumsal yönetim alanlarında kat ettiği mesafeyi 2022 Sürdürülebilirlik Raporu’nu yayınlayarak kamuoyu ile paylaştığını belirterek, şunları kaydetti:

“Karbon Dönüşüm Programımız kapsamında grup şirketlerimizin enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji projelerine yönelik faaliyetleri hız kazandı. Başlattığımız yenilenebilir enerji projesi sayesinde topluluğumuzdaki elektrik tüketiminin yarısından fazlasının yenilenebilir enerji kaynağından karşılanmasını sağlayacağız. yenilenebilir enerjiden karşılanmıştır.

Ayrıca Dow Jones Sürdürülebilirlik Endeksi’nde sektör lideri olan Arçelik, yenilenebilir enerji alanında 10 milyon Euro’luk yatırımla güneş paneli üretimine başlayacak. Bu yıl sonuna kadar yapılacak ek yatırımla yıllık üretim kapasitesi 1 milyonu aşacak güneş paneli üretim tesisi, Türkiye’nin yenilenebilir enerji dönüşümüne ivme kazandıracak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu