Ekonomi

OECD ülkelerinde devlet borçlanma ihtiyacı 12,9 trilyon dolara ulaşabilir

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) ülkelerindeki devletlerin borçlanma ihtiyacının bu yıl yüzde 6 artarak 12.9 trilyon dolara çıkacağı tahmin ediliyor.

OECD Devlet Borçlanma Görünümü 2023 bilgilerine göre, Rusya’nın Ukrayna’daki savaşının getirdiği ekonomik zorluklar ve artan fiyatlardan hane halkı ve işletmeleri korumak için verilen takviyeler nedeniyle hükümetlerin borçlanma ihtiyacı artmaya başladı.

Buna göre OECD ülkelerinde hükümetlerin borçlanma ihtiyacının bu yıl 2022 yılına göre yüzde 6 artarak 12.9 trilyon dolara ulaşması bekleniyor. Bu rakam geçen yıl 12.2 trilyon dolardı.

Öte yandan salgın önlemlerinin etkili olduğu 2020 yılında devletlerin borçlanma ihtiyacı 15,4 trilyon dolarla zirve yaptı.

Rapora göre devletler 10 yıl öncesine göre yüzde 45 daha fazla borçlanıyor.

OECD bölgesindeki toplam borç stoku 2019-2021’de 10 trilyon dolar artarak 50 trilyon dolara ulaştı. Geçen yıl yatay seyreden borç stokunun 2023’te 52 trilyon dolara ulaşacağı tahmin ediliyor.

Kısa vadede artışın devam etmesi bekleniyor.

OECD ülkeleri için borçlanma maliyetleri, yüksek enflasyona karşı para politikasının sıkılaştırılması nedeniyle 2021’den bu yana iki katından fazla arttı. OECD bölgesindeki hükümetlerin net borçlanma maliyeti 2021’de yüzde 1,4’ten 2022’de yüzde 3,3’e yükseldi. Bu oranın kısa vadede artmaya devam etmesi bekleniyor.

Artan borçlanma maliyetleri sonucunda ülkeler yüksek finansman riskleri ile karşı karşıya kalırken, devletlerin bütçelerinin büyük bir bölümünü borçlanmaya ayırmak zorunda kalacağı ve daha büyük finansal zorluklarla karşı karşıya kalacağı öngörülmektedir.

OECD’ye göre, artan maliyetlerle birlikte merkez bankalarının tahvil talepleri büyük ölçüde buharlaşırken, özel sektör yüksek hacimli yeni ihraç ve yeniden finansmanla karşı karşıya kaldı. Piyasadaki likiditenin kötüleşmesi borçlanma maliyetlerini artırdı ve borç yöneticilerine değişen borçlanma gereksinimlerine uyum sağlama konusunda daha az esneklik sağladı. Bu bağlamda, artan risklerin gelişmekte olan ekonomiler için daha ağır koşullar yaratabileceği ifade edildi.

OECD Genel Sekreteri Mathias Cormann raporun bulgularını değerlendirdiğinde, 2023 yılının uzun süredir devam eden devlet borçlanması için elverişli koşulların sona erdiği bir yıl olduğunu belirterek, “Bu yıl devletler açıklama yaptı. “Bu yıl Rusya’nın Ukrayna’da başlattığı savaşın mali ve ekonomik etkileri piyasa koşullarının hızla büyümesine neden oldu. “Bu son gelişmeler, kamu borç yöneticilerinin değişen piyasa koşullarına uyum sağlama ve bunlara yanıt verme ve borç yönetimi için sağlam bir kurumsal çerçeve oluşturma kapasitesinin değerini göstermektedir.” terimleri kullandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu