Haber

prof. Dr. Sözbilir: Afet bölgesindeki 5 fay birleşince 2 büyük deprem meydana geldi

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin (DAUM) İZMİR Müdürü ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, en az 5 fay segmentinin kırılarak büyük bir afete neden olduğunu belirterek, “Bu faylar tek başına kırılsaydı bu kadar büyük bir deprem meydana getirmezlerdi ama birbirleriyle birleşerek kırıldıkları için depremin büyüklüğü ve yıkım derecesi arttı.”

Türkiye’nin Doğu, Güneydoğu, Akdeniz, İç Anadolu ve Karadeniz bölgeleri, Kahramanmaraş merkezli 10 ili etkileyen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerle sarsıldı. Büyük yıkıma neden olan depremlerin ardından bölgelerde arama kurtarma çalışmaları sürüyor. DEÜ DAUM Başkanı ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Afyon Kocatepe Üniversitesi Deprem Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Volkan Karabacak da deprem bölgesine giderek incelemelerde bulundu.

Hasan Sözbilir, “Yüzyılın en büyük sarsıntılarına neden olan fayların yüzey kırıklarının haritasını çıkarmaya devam ediyoruz. Şimdiye kadar yaptığımız çalışmalara göre şunu söyleyebiliriz: en az 5 fay segmentinin kırıldığı ve bu sarsıntılara neden olduğu.Bu fay segmentleri 5 il-Hatay, Maraş, Adıyaman, Malatya Gaziantep’ten geçmektedir.Güneyden kuzeye doğru Amanos, Pazarcık, Erkenek, Sürgü ve Çardak Fayları. 3 fay 7,7 büyüklüğünde deprem meydana getirdi. Son 2 fay 9 saat sonra 7,6 büyüklüğünde sarsıntıyı tetikledi. Böylece toplam 500 kilometre uzunluğunda kırılma meydana geldi” dedi. ‘İSTEDİĞİNİZ YERE İNŞAAT EDEMEZSİNİZ’

Depremin neden bu kadar büyük olduğunu anlatan Prof. çünkü birleştiler ve kırıldılar.Fay aslında doğanın kendisindeki en büyük hatayı oluşturur.İngilizce ‘fault’ kelimesinden türetilmiştir.Biz bu hataya bir hata ile karşılık verdik.Bu yüzden binlerce insan molozların altına gömüldü. aynı hataları yapmaya devam edersek ömrümüz kısalacak.bu nedenle kalifiye mühendis ve bilim adamlarına çok ihtiyaç var.bu depremler açıkça ortaya koydu ki yeryüzünde ne isterseniz onu yaparım. Fay, taşıma gücü çok zayıf zemin üzerine, sıvılaşma tehlikesi olan zemin üzerine inşa edeceğim’ sınıfında başarısız oldu” dedi.

gencajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu