Yaşam

Son 6 Yılda Dünyada Meydana Gelen En Güçlü Jeomanyetik Fırtına: ABD’de Aurora’ya Neden Oldu!

Güneş’in koronasındaki büyük bir delikten gelen şiddetli bir Jeomanyetik fırtına, Dünya’nın manyetik alanında sorunlara neden oldu. Uzay hava durumu uzmanları bu olay nedeniyle oldukça büyük bir Jeomanyetik fırtına bekliyorlardı. Fırtına beklenenden daha güçlüydü. Aslında, son altı yılın en güçlü fırtınasıydı. Aslında bu, onu Aralık 2019’da başlayan döngüdeki şimdiye kadarki en güçlü fırtına yapıyor. Ayrıntılara bakalım. ?

Kaynak:https://www.iflscience.com/earth-just…

Öncelikle jeomanyetik fırtına nedir?

Manyetik fırtına olarak da bilinen bir jeomanyetik fırtına, Dünya’nın manyetik alanıyla etkileşime giren Dünya’nın manyetik atmosferinin bir güneş rüzgarı şok dalgasıdır. Manyetik alan bulutunun neden olduğu geçişlere neden olur. Geçtiğimiz günlerde Güneş’te meydana gelen patlamalar sonucunda Dünya’nın manyetik alanı da büyük ölçüde etkilendi.

Dünya’da çok güçlü bir Jeomanyetik fırtına meydana geldi.

Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi’nin iddialarına göre işler kötüye gidiyor. Fırtınanın şiddeti G4 olarak derecelendirildi. Yani maksimum seviyenin sadece bir tık altında. Bu beklenenden çok daha fazla.

İnsanlar için bir tehlike yok ama bu Jeomanyetik fırtınalar teknolojiyi etkileyebilir. Özellikle ABD çevresinde yaygın voltaj kontrol problemlerinin meydana geldiği bilinmektedir. Ayrıca uzaydaki uyduların yüzeylerinde elektrik yükünün birikmesine ve sürüklenmeyi artırmasına neden olabilir.

Ya uydular yavaşlamaya devam ederse?

Normalde, Dünya yörüngesinde solumak için yeterli hava yoktur. Ancak fırtına geldiğinde, atmosfer önemli ölçüde uzar. Öyle ki zamanla uyduları yavaşlatıyor. Bir taraftaki manyetik alan değişiklikleri atmosferi diğer tarafa kaydırarak onu daha ağır hale getirir ve uyduları daha da yavaşlatır. Zamanla o kadar yavaşlarlar ki Dünya’ya dönerler.

Bir G4 Jeomanyetik fırtınası sırasında, fırtına manyetik alanı değiştirerek uydu sistemlerinin kalitesini düşürür, karada, havada ve denizde gezinmeyi zorlaştırır.

Ancak bu olayın tüm sonuçları elbette olumsuz değil. Aurora, manyetik fırtına nedeniyle meydana geldi.

Auroralar, Alabama’dan Kuzey Kaliforniya’ya kadar görüldü. Kuzey ışıklarının bu gece özellikle yoğun olması bekleniyor.

Yani oraya yakın bir yerdeyseniz, dışarı çıkıp Aurora’yı görmelisiniz. Değilse, endişelenmenize gerek yok. Her güneş döngüsünde yaklaşık 100 G4 seviyesinde fırtına vardır. yani önümüzdeki yedi yıl içinde Aurora’yı görme şansın bol olacak gibi görünüyor, özellikle de şu anda en yüksek güneş aktivitesinde olmadığımızı düşünürsek. Yakın varsayımlardan biri, bunun 2025’te gerçekleşeceğidir.

Aurora manyetik alandan etkilendiği için meydana geldi.

Fırtınalar ayrıca Aurora’ların normalden çok daha düşük enlemlere itilmesine neden olur. Auroralar veya Kuzey ışıkları normalde yalnızca Kuzey ve Güney Kutuplarına yakın yüksek enlemlerde görülebilir, çünkü Dünya’nın manyetik alanı aslında güneş rüzgarındaki elektronları kutuplara doğru saptırır. Ancak bir jeomanyetik fırtına meydana geldiğinde, daha yüklü parçacıklar üst atmosferdeki gazlarla çarpışır ve yer değiştirir. Bu, Auroras’ın başka yerlerde görünebileceği anlamına gelir.

Bu güneş fırtınası, “gizli” bir koronal kütle fırlatmasının veya güneşten gelen büyük, hızlı hareket eden plazmanın sonucuydu.

Space.com’a göre, bu fırtına 20 Dünya’dan daha büyük bir koronal delikten geldi ve 2 milyon km’nin üzerindeki hızlarda güneş rüzgarları püskürttü.

ABD’li bir uzay havası hak sahibi olan Tamitha Skov şunları söyledi:

G4 fırtınasının geleceğini kimse tahmin edemezdi çünkü neredeyse algılanamazdı. Bu gizli fırtınalar, tipik bir patlayan fırtınadan çok daha yavaş başladığından, gözlemlenmesi daha zordur.’

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu