Haber

Sudan’da ateşkes yok

Sudan’da taraflar, geçtiğimiz Perşembe günü üç gün uzatılması kararlaştırılan ateşkese Cumartesi günü uymadı. Görgü tanıkları, başkent Hartum’da sabahın erken saatlerinden itibaren hava saldırıları, uçaksavar ve top atışlarının görüldüğünü, şehrin bazı noktalarından siyah dumanların yükseldiğini belirtiyor.

Böylece Sudan ordusu ile paramiliter Hızlı Destek Güçleri (HDK) arasındaki çatışmalar üçüncü haftasına girdi.

Sudan’da taraflar arasındaki çekişmeler 15 Nisan’da başlamış ve böylece Batılı ülkeler tarafından pekiştirilen demokrasiye dönüş çabaları büyük bir darbe indirmiştir. Son iki haftada en az 512 kişinin hayatını kaybettiği, 4 bin 200 kişinin yaralandığı ve aynı anda çok sayıda hastanenin yıkıldığı bildirildi. Sudan’da vatandaşları bulunan ülkelerin tahliye faaliyetleri son bir hafta içinde büyük ölçüde tamamlandı.


Sudan’ın başkenti Hartum’un kuzeyindeki ağır hasarlı kapalı pazar binasıFotoğraf: Mohamed Nureldin Abdallah/REUTERS

75 bin kişi göçe zorlandı, 96 sivil öldü

İnsanlar için durum giderek zorlaşıyor. Birçok kişinin gıda, yakacak, su ve elektriğe erişimde büyük zorluklar yaşadığı belirtiliyor. Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre çatışmaların başlamasından bir hafta sonra 75 binden fazla kişi yaşadıkları yerlerden göç etmek zorunda kaldı. Yine BM tarafından yapılan açıklamalarda, geçen Pazartesi gününden bu yana ülkenin batısında çeşitli aşiretler arasında çıkan çatışmalarda en az 96 sivilin hayatını kaybettiği bildirildi.

Bu gelişmeler, Sudan’da uzun süredir istikrarsızlığa neden olan Darfur sorununun yeniden gündeme gelmesi konusunda endişe yaratıyor. 2003 yılında başkent Hartum’da Arap olmayan milis gruplar hükümete karşı isyan başlatmış ve Janjavid adlı Arap milisler de söz konusu isyancılara karşı mücadele etmişti. Uzun yıllar süren ve yaklaşık 300 bin kişinin ölümüne neden olan çatışmaların ardından 2020 yılında barış antlaşması imzalandı.

Reuters / ET, JD

DW Türkçe’ye sansürsüz nasıl erişebilirim?

haber-avcilar.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu