Ekonomi

TL tahvillerde satış dalgası

Türkiye’de yeni ekonomi yönetimine yönelik fiyatlamalar, piyasa göstergelerinde sert hareketlere neden oluyor.

Tahvil piyasasında kabine açıklamasının ardından ilk işlem gününde kur ve risk primi dalgalı bir seyir izledi.

Para politikasındaki normalleşme beklentisinin de etkisiyle tahvillerde satış dalgası görüldü. 2 yıl vadeli gösterge tahvilin faizi 2 puan artarak 15,50 seviyesinde yer aldı. Öte yandan 5 yıllık tahvil faizlerinde 3 puanın üzerinde artışla yüzde 15 seviyesi test edildi.

Tahvillerde satış dalgası yaşanırken, risk primindeki düşüş de dikkat çekti. Risk primi 12 Mayıs’tan bu yana ilk kez 500 baz puanın altına indi.

Şimşek, TCMB başkanlığına seçilen Hafize Gaye Erkan ile bir araya geldi.

Yeni kabinede Hazine ve Maliye Bakanı olarak Mehmet Şimşek’in atanmasının ardından para politikasında normalleşme beklentileri canlandı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı görevini Pazar günü Nureddin Nebati’den devralan Mehmet Şimşek, “Türkiye’nin rasyonel bir temele dönmekten başka çaresi yok” açıklamasını yaptı. “Hükümetin temel amacının toplumsal refahı artırmak olduğunu” söyleyen Şimşek, “Önümüzdeki dönemde bu hedefe ulaşmada şeffaflık, tutarlılık, öngörülebilirlik ve uluslararası normlara uyum temel ilkelerimiz olacaktır” sözlerini kullandı. Vakit kaybetmeden orta vadeli program çalışmalarına başlayacaklarının mesajını veren Şimşek, “Sürdürülebilir yüksek büyüme için mali disiplini tesis etmek ve fiyat istikrarını sağlamak temel hedefimiz olacak. Orta vadede enflasyonun yeniden tek hanelere düşürülmesi, tüm alanlarda öngörülebilirliğin artırılması ve cari açığı azaltacak yapısal dönüşümün hızlandırılması ülkemiz için hayati önem taşımaktadır. Uygulanacak maliye politikası ve yapısal reformlarla Merkez Bankamızı enflasyonla mücadelede desteklemek temel politikamız olacaktır.

Şimşek, TCMB Başkanlığına atanması planlanan First Republic Bank eski Eş CEO’su Hafize Gaye Erkan ile bir araya geldi. Bloomberg’in haberine göre Pazartesi sabahı Ankara’ya gelen Erkan, Şimşek tarafından kabul edildi. Erkan’ın randevusu birkaç gün sonraya verilir.

TCMB’ye yönelik planlar ivme kazanırken, yabancı kuruluşların siyasi faiz oranlarında sert artış beklentileri öne çıktı.

SocGen, Türkiye’ye ilişkin yeni analizinde, politika faizinin 22 Haziran’da 650 baz puan artırılarak yüzde 15’e, ardından Temmuz ve Ağustos aylarında 500’er baz puan artırılacağını beklediğini açıkladı.

kovancilar-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu