Haber

Kırgızistan’da Kırgızca bilmeyen memurlar işten atılacak

Kırgızistan’da kabul edilen yeni yasaya göre Kırgızca bilmeyen memurlar görevden alınacak.

Kırgızistan’da Mayıs ayında parlamento tarafından kabul edilen devlet dili yasası, Cumhurbaşkanı Sadir Japarov’un imzasıyla 17 Temmuz’da yürürlüğe girdi. Kırgızistan Devlet Dili Ulusal Komitesi Lideri Kanibek Osmonaliyev, başkent Bişkek’te düzenlediği basın toplantısında yeni yazıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Kırgızcanın erişilebilir bir dil olduğunu ifade eden Osmonaliyev, “Son 10-15 yıldır Kırgızcanın yaygınlaştırılması konusunda yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Bunun toplum tarafından nasıl algılandığı ayrı bir konu. Bu dil, bunun için tüm şartlar var.”

Kırgız dili eğitim programlarının 20 yıl önce geliştirildiğini belirten Osmonaliyev, “Ancak bu programlar eski değil, her yıl geliştiriliyor. Şu anda büyük bir rekabet var. Devlet Dili Milli Komisyonu herkesin erişebileceği programlar sunuyor. Biz sadece Tavrımızı değiştirip bu programları araştırmaya başlamak lazım. Tabii henüz olmadı. Rusça ve İngilizce seviyesine ulaşamadık ama ulaşmaya çalışıyoruz” dedi.

Gazeteciler tarafından Kırgızca bilmeyen memurlar ne yapacakları sorusuna Osmonaliyev, “Devlet ve belediye çalışanları Kırgızca bildiklerini ispat edemezlerse işten atılacaklar” yanıtını verdi.

Yeni devlet dili maddesine göre, hem devlet hem de özel kurumlar devlet dilini kullanmak zorundadır. Yasaya göre, işlerinde Kırgız dilini kullanmak zorunda olan çalışanlar arasında memurlar, kolluk kuvvetleri, hakimler, milletvekilleri ve akademik ekipler bulunmaktadır.

Kırgızistan yasalarına göre devlet dili olarak Kırgızca, resmi dil olarak da Rusça kullanılmaktadır. – BİŞKEK

menderes-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu