Haber

Putin, Carlson’la konuştu: ‘İstanbul’da yapıldı, bir daha neden olmasın?’

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD Fox News haber kanalının eski sunucusu ve Donald Trump destekçisi Tucker Carlson’a röportaj verdi. Moskova’da gerçekleştirilen ve video kaydı Carlson’un sosyal medya platformu X hesabında da yayınlanan röportajda Putin, Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin soruları da yanıtladı.

25 DAKİKA ‘UKRAYNA’NIN TARİHİNİ’ ANLATTI

Sputnik’in haberine göre Putin’in Curlson’la yaptığı röportajda Ukrayna tarihine ilişkin açıklaması toplam 25 dakika sürdü. 862 yılında Rus devletinin kuruluşundan söz etmeye başlayan Putin, Litvanya Büyük Dükalığı ile Polonya Krallığı’nın birleştiğini, Ukrayna topraklarının daha sonra Polonya-Litvanya Topluluğu’na dahil edildiğini belirterek, ‘Polonyalılar’ın Onlarca yıldır bu topraklarda yaşayan insanları polisleştirdiler ve bu insanların Rus değil Ukraynalı olduğunu söylediler.’ Aşı yaptırdığını iddia etti.

“Başlangıçta Ukraynaca kelime, devletin sınırında yaşayan veya sınır muhafızı olan kişi anlamına geliyordu. Etnik bir grup anlamına gelmiyordu.” diyen Putin, Polonyalıların bu topraklarda yaşayan insanlara çok zalimce davrandığını da sözlerine ekledi. ve tüm bunlar “onların bu Rus topraklarının hakları için mücadele başlatmalarına neden oldu.” .

‘UKRAYNALI YETKİLİ ‘BORIS JOHNSON BİZİ VAZGEÇTİ’ DEDİ’

Carlson, Rusya Devlet Başkanı ile yaptığı röportajda, “Ukrayna’da yaşananları müzakere yoluyla çözmek istiyorsunuz, doğru mu anladım?” o da sordu. Putin bu soruya “Doğru” yanıtını verdi. Şubat 2022’de başlayan Rusya-Ukrayna savaşının ardından Rus ve Ukraynalı heyetlerin İstanbul’da bir araya geldiği toplantıya dikkat çeken Putin, Rusya’nın bunu daha önce de yaptığını, İstanbul’da hazırlanan büyük belgenin Rusya lideri tarafından onaylandığını söyledi. Belge özetinde Ukrayna heyeti David Arahamiya yer alıyor. İmzasının bulunduğunu iddia ederek sözlerine şöyle devam etti:

“Bunu imzaladı ve daha sonra şunları söyledi: ‘İmzalamaya hazırdık ve savaş zaten bir buçuk yıl önce bitmiş olacaktı. Ama Sayın Boris Johnson gelip bizi bundan vazgeçirdi ve biz bu şansı kaçırdık.’ Peki, gözden kaçırdılar, hata yaptılar, artık bu işe dönsünler, hepsi bu. Neden telaşlanıp başkasının hatalarını düzelten biz olalım ki?”

‘EN SONRA ANLAŞACAĞIZ’

Putin, Carlson’la yaptığı röportajda ABD, Avrupa Birliği (AB) ve NATO’ya da seslenerek, Batı’nın Ukrayna ile savaşta Rusya’yı mağlup etmesinin ‘imkansız’ olduğunu anlamaları gerektiğini söyledi. “Şu ana kadar Rusya’yı savaş alanında stratejik yenilgiye uğratma yönünde sesler ve çığlıklar vardı. Ancak artık mümkünse bunu başarmanın çok zor olduğunu anlamaya başlıyorlar gibi görünüyor. Bana göre bu mümkün değil. Bu o kadar imkansız ki” dedi Putign.

Putin, Şubat 2022’de Ukrayna’ya karşı başlattığı savaşta haklı olduğunu tarihsel gerekçelerle uzun uzadıya anlatırken, Washington yönetimine seslendi: “Savaşı gerçekten durdurmak istiyorsanız silah tedarikini bırakmalısınız.” Putin, Ukrayna’daki savaşın ikinci yılına denk gelen röportajda, Rusya ile Ukrayna’nın ‘er ya da geç’ anlaşmaya varacağını belirterek, müzakere yolunun açık olduğuna da dikkat çekti.

‘NATO GENİŞLEDİĞİNDE HERŞEY SOĞUK SAVAŞ GİBİ OLACAK’

İki saatten fazla süren röportajda Putin, NATO’nun 1990’ların başından bu yana genişleme çabalarından duyduğu rahatsızlığı da dile getirdi. NATO’nun genişlemesine gerek olmadığını savunan Putin, “NATO genişlerse her şey Soğuk Savaş’taki gibi olur, sadece Rusya sınırlarına daha yakın olur. Hepsi bu.”

Putin, ABD’nin bu konudaki sözünü tutmadığını belirterek, “NATO’nun doğuya genişlemeyeceğine dair söz vermiştiniz ama bu 5 kez oldu” dedi. Putin, Carlson’un sorusuna yanıt olarak, Moskova’nın bölgedeki diğer NATO üyesi ülkeleri veya genel olarak Avrupa kıtasını Rusya tarafından işgal etmesinin söz konusu olmadığını da belirtti. ABD’nin Ukrayna’ya silah desteği nedeniyle ABD Başkanı Joe Biden ile “konuşacak bir şeyi olmadığını” belirten Putin, kasım ayında yapılacak ABD başkanlık seçimlerinde yeni başkanın seçilmesinin “ABD’nin tutumunu değiştirmeyeceğini” açıkladı. seçkinler Rusya’ya doğru”.

CLINTON ÖNCE “EVET” SONRA “HAYIR” DEDİ

Dönemin ABD lideri Bill Clinton’a Rusya’nın NATO’ya katılıp katılamayacağı sorulduğunda önce ‘evet’ sonra ‘hayır’ dediğini iddia eden Putin, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sonra 2000 yılında devletin başına geçtim. Yugoslavya meselesinin bittiğini, yeniden bağların onarılması gerektiğini düşünüyordum, Rusya’nın geçmeye çalıştığı bu kapıyı açmak zorundaydık. Burada, Kremlin’de.” Başkanlığının son günlerinde olan Bill Clinton ile yan odada hızlıca bizzat konuştum, tekrarlayabilirim, kendisine şunu sordum, bak Bill, Rusya NATO’ya katılma konusunu gündeme getirse ne dersin? bu mümkün olabilir mi? Aniden bana şunları söyledi: “Biliyor musun, sanırım evet. O akşam yemekte onunla buluştuğumda bana şöyle dedi: “Biliyorsun ekibimle konuştum, hayır, artık mümkün değil. Ona sorabilirsin. Sanırım röportajımızı dinleyip onaylayacaktır. Eğer böyle olmasaydı asla söylemezdim.”

PUTİN’DEN ‘GERŞKOVİÇ’ HAKKINDA AÇIKLAMA

Putin, tutuklu Wall Street Journal (WSJ) muhabiri Evan Gershkovich hakkında da “anlaşmaya varılabileceğini” kaydetti. Bu konuyu çözmek istediklerini belirten Rusya Devlet Başkanı, “Ancak özel servis kanallarında tartışılan bazı ifadeler var. Ben anlaşmaya varılabileceğine inanıyorum.” Vladimir Putin, Gershkovich’in ‘komplo kurarak bilinmeyen biçimde bilgi topladığını’ ve yaptığının ‘tam anlamıyla casusluk’ olduğunu savundu ancak her iki tarafın delegasyonları bu sorunu çözme yolundaydı.

FOX haber kanalından ayrıldıktan sonra gazetecilik faaliyetlerini sosyal medya platformu X (eski adıyla Twitter) üzerinden sürdüren Tucker Carlson’un Rusya Devlet Başkanı Putin ile röportaj yapacağını açıklaması ABD medyasında gündem oldu. Putin, Carlson’la görüşmeyi kabul ederek 2019’dan bu yana ilk kez Batı medyasına röportaj verdi. Tucker Carlson’un röportajına ilişkin bazı Avrupa ve ABD medyasında eleştiriler yer alırken, Amerikalı gazeteci Putin propagandası yapmakla suçlanmıştı.

(DIŞ HABER SERVİSİ)

haber-merkez.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu