Yaşam

İnsanlığın Sonu Gelebilir! Bilim İnsanları Y Kromozomunun Kaybolabileceğini Keşfediyor

Bilim adamları, insanlarda Y kromozomunun dejenere olduğunu ve birkaç milyon yıl içinde yok olabileceğini söylediler. Bu, yeni bir cinsiyet geni geliştirmezsek insanlığın yok olabileceğini gösteriyor. Detaylar için buraya gelin…?

Bilim adamları, insanlarda Y kromozomunun dejenere olduğunu ve birkaç milyon yıl içinde yok olabileceğini söylediler.

İnsanlarda ve diğer memelilerde dişilerde iki X kromozomu bulunur ve erkeklerde tek bir X ve Y adı verilen küçük bir kromozom bulunur.

X kromozomu, cinsiyete bağlı olmayan yaklaşık 900 gen içerirken, Y, yaklaşık 55 gen ve çok sayıda kodlamayan DNA içerir.

La Trobe Üniversitesi’nde genetik profesörü olan Jenny Graves’e göre, döllenmeden yaklaşık 12 hafta sonra embriyoda erkek gelişimini başlatan Y kromozomu, 166 milyon yıldır aktif genlerini kaybetmiş durumda.

Bir milyon yılda yaklaşık beş genin kaybolduğu varsayılmaktadır. Bu hızla giderse son 55 gen 11 milyon yılda yok olacak.

“Y kromozomlarını çoktan kaybetmiş ve hayatta kalmaya devam eden iki kemirgen soyunu biliyoruz. Doğu Avrupa’nın köstebek fareleri ve Japonya’nın dikenli fareleri.”

“Fakat insanların üremek için spermlere ve erkeklere ihtiyacı var. Bu yüzden Y kromozomunun sonu, insan ırkının yok oluşunun habercisi olabilir.”

Yeni bulgu, alternatif bir olasılık olasılığını da gündeme getirdi. İnsanlar yeni bir cinsiyet belirleyici gen geliştirebilirler.’

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

- -
Başa dön tuşu