Sağlık

Obezite Ameliyatı Sonrası Doğru Beslenme Bir Durumdur

Obezite tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de hızla artarken, kişinin sağlığını tehdit edecek düzeye geldiğinde ve sıradan yollarla kilo veremeyecek duruma geldiğinde obezite cerrahisi daha çok tercih edilen bir seçenek haline gelmiştir. Ancak kişi ameliyattan sonra gerçek yemek yemezse kilo alması ve midesinin eski boyutuna gelmesi mümkündür. Medicana International İzmir Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Mısra Aydın obezite cerrahisi sonrası dikkat edilmesi gereken kuralları anlattı ve önerilerde bulundu.

Diyetisyen Mısra Aydın, obezite cerrahisi sonrası beslenme programına uymaları gerektiğinin altını çizerek, “Obezite cerrahisi kilo vermede ve sağlığı iyileştirmede çok önemli bir araçtır ama sihirli bir değnek değildir. Ameliyattan sonra doğru beslenme çok önemlidir.

Ameliyatla hızlı kilo verme sağlanabildiğini ancak bazı obezite hastalarının ameliyattan sonra eski beslenme alışkanlıklarını devam ettirebilecekleri yönünde bir algı oluştuğunu belirten Aydın, “Ameliyattan sonra az da olsa kilo alma durumunu görüyoruz. Bunun nedeni ameliyattan sonra yeme miktarının azaltılmaması ve yeterli egzersiz yapılmamasıdır. Kişi ameliyatı sadece bir mekanizma olarak görür ve her şeyi kendisine bırakırsa verdiği kiloları geri alabilir.”

Katı-sıvı besin ayrımı önemlidir

Tüp mide ameliyatı sonrası uzun ömür için uygulanacak en önemli kuralın katı ve sıvı gıda ayrımı yapmak olduğunun altını çizen Aydın, “Yemeklerden yarım saat önce ve sonra sıvı alınmaması midenin genişlemesini engeller. Böylece mide hacmi artmaz ve uzun süre porsiyon kontrolü sağlanır. Yüksek kalorili, besin değeri düşük gıdaların sık tüketilmesi de kilo alımına neden olur. Protein, sebze ve kaliteli karbonhidrat içeren 150 gr’lık bir öğünle doygunluk sağlanabilirken, cips, tatlı, çikolata veya şekerli içecekler gibi küçük hacimli yüksek kalorili besinler tercih edilirse hem kalori ölçümü hem de kilo alımı meydana gelir ve gerekli besinler alınır. alınamaz. Dengeli beslenmek çok önemli” dedi.

Obezite cerrahisi sonrası ilk 6 ay alkol tüketiminin yasak olduğunu anlatan Aydın, 6. aydan sonra alkol kullanmaya başlayanların kilo alımının yavaşladığını belirterek, şu bilgileri verdi: “Obezite ameliyatlarında midenin yaklaşık yüzde 80’i kaldırıldı. Porsiyonlar önemli ölçüde azalır. Küçük bir porsiyonla bile doygunluk sağlanır ancak; Katı-sıvı ayrımı yapmayanlarda, gazlı içecek tüketenlerde ve doyduktan sonra yemek yemeye devam edenlerde mide büyümesi görülür. Bu, porsiyonlarda bir artışa neden olur. Bu da tekrar kilo alma sebeplerinden biridir. Ayrıca dışarıda yenen yemeklerin karbonhidrat ve yağ içerikleri evde hazırlanan yemeklerle eşleşmeyeceğinden, yemeklerini dışarıda yiyenler genellikle evde yiyenlere göre daha fazla kilo alırlar. Obezite cerrahisinden sonra az ve sık yiyenler düzenli bir şekilde kilo vermeye devam eder. Ancak uzun süre aç kalan kişilerde tek seferde çok fazla yemek yemek midenin genişlemesine ve kilo alımına neden olabilir.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

sabanozuajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu