Sağlık

Halk sağlığı alanında güvenilir akredite laboratuvar:EGEMİKAL

Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü tarafından “Biyosidal Ürün Analizi” konusunda yetkilendirilmiş laboratuvarlar arasında dezenfektan ve antiseptiklerle ilgili biyosidal ürünleri analiz eden tek akredite devlet üniversitesi laboratuvarı olarak öne çıkan Ege Üniversitesi Fen Fakültesi EGEMİKAL Çevre Sağlığı ve Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu. Laboratuvar yeniden akredite edilerek kalitesini bir kez daha tescilledi. İlk kez 2017 yılında akredite olan laboratuvar, denetimlerde elde edilen başarılar sonucunda her yıl belgelerini yenilemeye devam ediyor.

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Üniversite olarak güçlü laboratuvar altyapımızla hem kamu kurumlarımıza hem de özel sektöre ürün kalitesine yönelik test ve analiz desteği sağlıyoruz. “EGEMİKAL Çevre Sağlığı Laboratuvarımız, halk sağlığına yönelik ürünlerin testlerini akreditasyon güvencesi altında gerçekleştirmektedir” dedi.

Laboratuvar Müdürü Prof., EGEMİKAL’in özellikle pandemi döneminde önemli rol oynadığını belirtti. İnanç Özdemir, “Ülkemizin üretim potansiyelinin uluslararası düzeyde katma değeri yüksek ürünlere dönüştürülmesinde rol oynayan laboratuvarımız, dezenfektan ve antiseptiklerin aktivite testlerinin yapıldığı tek laboratuvarlardan biridir. Halk sağlığı ve gıda güvenliğine yönelik yaptığı güvenilir analizlerle, Kovid-19 pandemisi döneminde salgının kontrol altına alınması amacıyla yürütülen çalışmalardır.” Çok değerli bir görevi yerine getirdi. Laboratuvarımız teknik donanım ve cihaz altyapısı, nitelikli uzman kadrosu, test sonuçlarının kalitesi, her geçen gün artan test sayısı, akredite yapısı, ulusal ve uluslararası standartlara uygun güvenli testleri ile bilime ışık tutmaya devam etmektedir. Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’nün Biyosidal İz Analiz Laboratuvarlarına ilişkin 2021 yılında yayınladığı talimatın ardından akreditasyon sorunu yaşayan birçok laboratuvarın yetkileri iptal edildi. “Ayrıca hızla artan özel analiz laboratuvarlarının yarattığı rekabet ortamına rağmen Laboratuvarımız, biyosidal ürünlerin ruhsatlandırılmasında devlet üniversitesi laboratuvarı olarak yetkisini korumaya devam ediyor” dedi.

“Geniş hizmet yelpazesi”

Laboratuvarın sunduğu hizmetler hakkında bilgi veren Prof. Dr. Özdemir, “Laboratuvarımız, toplum sağlığının korunmasına destek olacak doğru ve güvenilir analiz hizmetleri sunma ilkesiyle çalışmalarını sürdürüyor. EGEMİKAL, üreticiler için üretimin her aşamasında karşılaşılan sorunlara proje bazlı çözümler üretirken; Ayrıca laboratuvar çalışmaları kapsamında; biyosidal ürünlerin kimyasal analizi ve kısa ve uzun vadeli stabilite testleri; tıp ve veterinerlik alanları; Aynı zamanda gıda, sanayi, evsel ve endüstriyel alanlarda kullanılan kimyasal dezenfektan ve antiseptikleri de test etmektedir. Ayrıca zararlılarla mücadelede kullanılan insektisitlerin kimyasal ve fiziksel analizleri, bu ürünlerin stabilite testleri ve haşere denemeleri de laboratuvarımızın hizmet kapsamı içerisinde yer almaktadır. Talep edilmesi halinde kozmetik, tekstil, toprak, su, atık su ve çevre numunelerinin mikrobiyolojik analizleri de yapılmaktadır. “EGEMİKAL Analiz Laboratuvarı, ülkemizin önde gelen sanayi kuruluşlarıyla Ar-Ge ve Ür-Ge kapsamında proje bazlı ortak çalışmalar yürütmekte ve üniversite-sanayi işbirliği alanında çalışmalarını her geçen gün artırmaktadır” dedi.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

- -
Başa dön tuşu