Sağlık

Türkiye’de her yıl yaklaşık 234.000 yeni kanser teşhisi konuyor.

Türkiye’de kanser, ölüm nedenleri arasında dolaşım sistemi hastalıklarından sonra ikinci sırada yer alıyor. Atabay İlaç Medikal Yönetici Uzman Dr. Murat Yaycı, son araştırmalara göre Türkiye’de yılda 233 bin 834 kişiye yeni kanser teşhisi konulduğunu ve her yıl yaklaşık 126 bin 335 kişinin kanserden hayatını kaybettiğini söyledi. Murat Yaycı, “Araştırmalar ülkemizde en sık görülen kanser türünün %17,6 ile akciğer kanseri olduğunu gösteriyor. Akciğer kanserini yüzde 10,3 ile meme kanseri, yüzde 9,1 ile kalın bağırsak ve rektum, yüzde 8,3 ile prostat kanseri ve yüzde 5,9 ile tiroid kanseri izliyor.

Murat Yaycı, 1-7 Nisan Kanser Haftası’nda özellikle bazı çeşitlerde görülme sıklığı her yıl artan hastalığın risklerini azaltmanın mümkün olduğu bilgisini verdi. Yaycı, “Yaşam tarzımızdaki değişiklikler ve doğru tarama testleri ile kanser riskini azaltabiliriz. Bazı kanser türlerinde, kanserin erken evrelerinde ya da yayılmadan önlenmesinde tarama testleri büyük önem taşıyor.

Kanseri önlemek mümkün mü?

Murat Yaycı, en sık görülen kanser türlerinden biri olan kolon ve rektum kanserlerinde 45 yaşından itibaren kolonoskopi yapılması gerektiğine ve rahim ağzı kanserinin erken teşhisinde düzenli Pap smear testinin değerine dikkat çekti. Yaycı, “Meme kanserinin erken teşhisi için kadınlar 40 yaşından önce kendi kendine meme muayenesi yapmalı ve klinik meme muayenesini geciktirmemelidir. 40 yaşından sonra düzenli olarak mamografi çekilmelidir” dedi.

Günlük hayatta yapılacak bazı düzenlemelerle kanserin yüzde 100 olmasa da önlenebileceğini belirten Murat Yaycı, şu önerilerde bulundu:

“Sigara kanser riskini artırıyor”

Sigaranın akciğer kanseri ile ilişkisini herkes bilir. Ancak sigara içenlerin sayısı her yıl artmaktadır. Akciğer kanseri dışında sigara içmek baş boyun kanseri, mesane, böbrek, karaciğer, pankreas ve kalın bağırsak kanserleri riskini artırabilir.

“Mümkün olduğu kadar güneş”

Güneş ışığından kaçınmak cilt kanseri riskini azaltır. Çünkü:

Koruma faktörü 30-50 olan güneş kremleri kullanılmalıdır.

Dışarı çıktığınızda mümkün olduğunca gölgede kalmaya çalışın.

· Şapka ve güneş gözlüğü kullanılmalıdır.

Kolları ve bacakları kapatacak giysiler tercih edilmelidir.

· Günün en sıcak saatlerinde, 10:00-16:00 saatleri arasında dışarıda bulunmamaya özen gösterilmelidir.

“Sağlıklı kiloda olmak riski azaltır”

Obezite kadınlarda meme ve genital organ kanseri riskini artırıyor. Bu yüzden sağlıklı kiloda olmak çok değerlidir. Çalışmalar, fazla kilolu olmanın kalın bağırsak, yemek borusu, böbrek ve pankreas kanseri ile de bağlantılı olabileceğini ortaya koymuştur.

“Hem sağlıklı bir yaşam için hem de kanser riskini azaltmak için beslenme önemli”

Bol miktarda meyve, sebze ve kepekli tahıl olduğundan emin olun. Lifli gıdalar kolon kanseri riskini azaltır.

Beta-karoten, likopen ve A, C ve E vitaminleri içeren yiyecekleri arayın. Bunlar, kanseri önlemede rol oynayabilecek antioksidanlardır.

Kırmızı eti, özellikle işlenmiş eti sınırlayın. Şarküteri ürünleri, jambonlar ve sosisli sandviçler gibi işlenmiş etler kolon ve mide kanseri ile bağlantılı olabilir.

Yiyecekleri yüksek sıcaklıklarda kızartmak, kaynatmak veya ızgara yapmak kanser riskini artırabilir. Bunun yerine buharda pişirmeyi, buharda pişirmeyi veya kaynatmayı deneyin.

Öte yandan alkolün gırtlak, karaciğer ve kolon kanseri ile ilişkili olabileceği gösterilmiştir.

“Sağlıklı bir yaşam için spor şart”

Taşınmak birçok hastalığa iyi gelir. Çeşitli araştırmalar meme, kalın bağırsak ve prostat gibi kanser türlerini azaltabileceğini göstermiştir. Her hafta antrenmanlara en az 150 dakika ayrılmalı, televizyon karşısında geçirilen süre mümkün olduğunca azaltılmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu